Cijene nafte pale ispod 46 dolara

Tržište

Cijene nafte su danas pale ispod 46 dolara za barel usljed skepticizma u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da na današnjem sastanku postigne dogovor o ograničavanju proizvodnje tog energenta

Cijena naftnih fjučersa je pala za čak 2,0 odsto u Njujorku poslije pada od 4,0 odsto u petak, izvještava njujorška agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u januaru oslabila je za 92 centa, na 45,14 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a u Londonu se kretala na nivou od 45,71 dolara. Cijena američkog “crnog zlata” je na kraju prošle nedjelje pala za 1,90 dolara, na 46,06 dolara za barel.

Sjevernomorska nafta “brent” za dostavu u januaru pojeftinila je za čak 96 centi, na 46,28 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu, nakon što je u petak pala za 1,76 dolara za barel, na 47,24 dolara.

Članice OPEK-a će danas u Beču imati interni sastanak, u cilju prevazilaženja razlika i u sklopu konačnih napora da postignu dogovor o ograničavanju proizvodnje nafte, koji bi trebalo da bude formalizovan u srijedu, 30. novembra.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih je u nedjelju izrazio uvjerenje da će se globalna tražnja za naftom oporaviti naredne godine i da će se cijene stabilizovati, čak i ako OPEK ne sreže proizvodnju.