Raste cijena goriva zbog izgradnje američkih cesta

Američki predsjednik Donald Trump je najavio povećanje poreza na gorivo radi realizacije infrastrukturnih ulaganja, a bilo bi to prvo povećanje takse na gorivo u SAD-u nakon 24 godine

– To je nešto što ozbiljno razmatram, ako ćemo taj novac usmjeriti na izgradnju cesta, rekao je Trump u intervjuu za Bloomberg.

Ranije je Trump najavio plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od jednog triliona dolara, a iz Bijele kuće je saopšteno kako će petinu tih sredstava, dakle 200 milijardi dolara, osigurati vlada, a da će ostatak finansirati privatni sektor.

Sjedinjene Američke Države su najveći svjetski potrošač goriva i Trumpov plan povećanja poreza na benzin i dizel gorivo podržavaju predstavnici transportnog sektora, ali analitičari upozoravaju da bi se taj plan ponajviše negativno mogao odraziti na građane.

Posljednje povećanje poreza na gorivo u SAD-u je uvedeno 1993. godine, kada je tadašnji predsjednik te zemlje Bill Clinton to učinio kako bi smanjio budžetski deficit. Nakon četiri godine Clinton je sredstva ubrana od povećanog poreza usmjerio na Fond za izgradnju i održavanje cesta.