Kako provesti savršen vikend u Veneciji?

Vikend

Grad koji je nekad bio sjedište Mletačke Republike i danas je idealan za provođenje vikenda. Istorija i arhitektura će vas oduševiti, a predstavljamo vam listu stvari koje bi bilo dobro vidjeti i uraditi u Veneciji

S obzirom da grad „pliva“ na vodi i prepun je kanala, mostovi spajaju zgrade i šetališta. Skoro svaki most je priča za sebe, uređen s mnogo detalja, drugačijeg stila i veličine, a venecijanski mostovi su takođe jedan od simbola grada. Rialto, Skalzi i Kostitucione samo su neki koje bi obavezno trebalo da obiđete.

Pošto more definiše Veneciju kao grad, logično je da je ponuda ribe ogromna. Ribarnice nude posebno iskustvo, a u njima ćete naći mnoge vrste za koje niste ni znali da postoje. Za najbolji doživljaj, posjetite pijace Rialto i Kjođa.

Duždeva palata je jedno je od mjesta u Veneciji koje nipošto ne bi trebalo propustiti. Sagrađena je još u 14. vijeku,a zadiviće vas arhitekturom, unutrašnjim uređenjem i izložbama. Za vrijeme vladavine Mlečana, sve važne političke odluke donosile su se upravo ovdje, pa zavirite u palatu i osjetite dašak istorije.

Iako su turisti navikli da gledaju poznate trgove, katedrale i palate, nipošto ne bi trebalo zapostavljati ni gastronomiju. Brojne taverne i restorani u ulicama kriju mnoge specijalitete – od aperitiva probajte likere ombra i spritz, a za jelo naručite „Sarde in saor“ ili „Rixoto de go“.

Pored onog u brazilskom Riju, venecijanski karneval je najpoznatiji na svijetu. Svake godine odvija se dan prije čiste srijede, a tradicija seže još u 1162. godinu. Veličanstvene maske svake godine navedu brojne turiste da se priključe karnevalskoj povorci.

Ne zaboravite na Veliki kanal. Ova glavna gradska raskrsnica dužine 3.8 kilometara prolazi cijelim gradom. Možete da je obiđete vodenim taksijima i gondolama, omiljenim prevoznim sredstvom turista. Kanal je građen pet vijekova i prikazuje moć grada kad su njime vladale bogate porodice.

Doći u Veneciju, a ne provozati se gondolom je velika šteta. Dok se vozite s patnerom, uživajte u pogledu na fascinantnu arhitekturu.

San Đorđo Mađore, poznata crkva je odvojena od grada, na zasebnom malom ostrvu. To joj daje poseban šarm i izgled oaze, a za njen nastanak zaslužan je arhitekt Paladio. Na ostrvu se nalaze još i pozorište i biblioteka.

Ne propustite obilazak crkve Svetog Marka, zaštitnika Venecije. Ova katedrala je vrhunsko remek-djelo. Sagrađena u 12. vijeku, dom je mnogih statua, slika i ostalih vrijednih umjetničkih djela. Zlata u njoj ima mnogo, što ponovo govori o bogatstvu Venecije.