5 tipova odmora za kreativce

Kako da se oni koji se bave kreativnim radom odmore ali i dobiju još inspiracije i ideja za nove radne pobede? Sajt TheNextWeb preporučuje meditaciju, hobije, šetnju, spavanje, a kada je to potrebno, i duži odmor

Meditacija

Stres je neprijatelj kreativnosti. Najbolji radovi gnijezde se u dokolici, kada je um miran. Kvaliteti kao što su oštar fokus, smirenost, britak um i uvid u svoje unutrašnje biće, važne su za kreativni proces. Ali, miran um nije takav slučajno, to stanje postiže se vježbom, na tome se radi.

Od svih kreativnih oblika odmora, meditacija je jedna od retkih koja dobrobiti donosi odmah. Postoji mnogo tehnika pomoću kojih možete meditirati, a osnova je veoma jednostavna: izdvojite oko 10 minuta i mislite na disanje. Pustite misli da vam prolaze kroz glavu, nemojte se zadržavati na njima. Uskoro ćete prestati da razmišljate, i um će vam se razbistrititi. Kao što povremeno morate da restartujete računar, tako s vremena na vreme treba da meditirate, ili jednostavno osluškujete sebe i svoje potrebe.

Hobi

Kreativci i kada se odmaraju mogu da budu kreativni. Nekad je zadubljivanje u nešto poptuno drugačije od vašeg posla pravo osvježenje. Možete dozvoliti sebi da se igrate, da ne brinete da li ćete biti dobri u tome, već samo da uživate dok to radite. To može da bude pisanje, crtanje, farbanje, uzgajanje biljki, i sl.

Postoje neka načelna pravila za te „projekte sa strane“ odnosno hobije – ne (moraju da) donose profit, nema roka, nema pritiska, eksperimentišete, probate nove stvari…

Šetnja

Za neke, od momenta kada noge počnu da se kreću, misli krenu da teku. Zato se neki šetaju dok vode važne razgovore telefonom. Naše tijelo se kreće, naš um se opušta, ideje teku. Zato, kada nemate inspiraciju, i osjećate da ste „zaglavljeni“ – prošetajte se. Dajte svom umu pauzu, a tijelu dovoljnu dozu kretanja, to može biti radnja koja će vas najviše odmoriti.

Spavanje

Sve je rasprostranjenije mišljenje da kreativci noću malo ili nimalo ne spavaju. Ali, nespavanje i nedostatak sna dovode do manjka kreativnih ideja i inspiracije.

Tom Staford je za „BBC Future“ o snovima rekao sledeće: „Ti bizarni monolozi dobijaju svoj interesantan aspekt u svijetu snova: vidimo povezanost među stvarima i idejama koju ranije nismo primjećivali… Kada pogledate malo bolje, tako funkcioniše i svijet kreativnih dok rade – povezuju ideje i koncepte na sasvim nov način koji ima smisla, a koji nikome ranije nije pao na pamet.“

Pravi odmor

Ponekad vam nije potrebno samo osvježenje ili kratki predah, već pravi pravcati odmor, odsustvo, putovanje, izmještanje. Trebalo bi da odete na neki vremenski period, i da ne razmišljate o poslu i obavezama. Ako se osjećate da ste na ivici da sagorite na poslu, onda vam je, bez razmišljanja, potreban ovaj duži odmor.

(BIZLife)