Evo zašto nam vikend proleti

Vikend

Ako sve o čemu mislite kada dođe ponedeljak jeste da je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promijenite u budućnosti

Ispostavilo se da je ključ za ispunjujući vikend, koji se ne čini kao da je proletio, u tome da potražite i radite nešto novo, piše Lifehacker.

Prema Dejvidu Iglmanu (David Eagleman), profesoru na Stanfordu, i autoru knjige „Mozak, priča o vama“ (The Brain: The Story of You), potraga za novim aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo „razvučete“ vrijeme. Vrlo je bitno šta vaš mozak shvata kao „novo“. Kada provodite vrijeme radeći nešto vama nepoznato, vaš mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih sa tom aktivnošću, stvarajući potpunije sjećanje na iskustvo. Kada se prisećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro. Imate utisak kao da su proletjeli jer svom mozgu niste „dali“ nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem.

Iglman čak ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom letu – djeluje kao vječnost dok ste u vazduhu, ali čim sletite, praktično zaboravite cijelo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vrijeme sve brže protiče kako starimo.

Iglmen objašnjava:

„Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog ljeta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, iši ste na more, ili na selo, doživjeli mnogo novih iskustava i vidjeli nove stvari… Ali, kada ste stariji, kao da ste već videli sve obrasce ranije.“

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teško kao što zvuči – ne morate baš da skačete padobranom. Samo treba da napravite neke planove koji nisu u okviru vaše „normalne rutine“.

Možete da:

  • Odete negdje na vikend;
  • Ako morate da ostanete kod kuće vikendom, onda neka jedan dan vikenda bude „radan“ – sređivanje kuće, dvorišta, nabavka, popravke, završavanje nečega za posao, a drugi dan neka bude posvećen nekim „novim“ stvarima;
  • Pješačite negde van vaše uobičajene staze ili puta kojim obično idete;
  • Isprobajte novi restoran, bar, kafić ili klub;
  • Istražite kraj (bilo vašeg grada ili zemlje) u kom niste bili;
  • Idite do pijace ili marketa koji su vam udaljeniji;
  • Ako stalno gledate filmove, pogledajte predstavu za promjenu;
  • Nemojte ljetovati (ili zimovati) uvijek na istom mjestu.

Kada radite nove stvari, kao da se vrijeme ubrzava. Radite stvari koje vas ispunjavaju, koje vas čine srećnima, i koje do sada niste probali, i osjećaćete se zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedeljak, nego i kada se osvrnete na cijeli svoj život.