Cijena zlata opet kontinuirano raste

Berza

Cijena zlata je na putu najvećeg mjesečnog porasta od jula prošle godine, podstaknuta inflacionim rizikom uoči objave ključnih podataka o američkom ekonomskom oporavku i slabljenjem vrijednosti dolara.

Neki zvaničnici FED naveli su da se mogu očekivati pritisci na cijene usljed rasta potražnje, jer se ekonomija ponovo otvara. Indeks PCE koji FED koristi za procenu inflacije porastao je na 3,6 odsto, što je najveći rast od 2008. godine, prenosi Bloomberg.

Vrijednost zlata nadoknadila je sve gubitke iz 2021. godine kao jedan od metala sa najboljim performansama u maju, usred znakova rastuće inflacije i potencijalno neujednačenog ekonomskog oporavka, zbog ponovnog širenja korona virusa u nekim zemljama.

Prema ocjenama analitičara, maj je bio sjajan mjesec za cijenu zlata, zbog nešto slabije vrijednosti dolara, nižih prinosa na obveznice i iznenađujuće velikog CPI, što je izazvalo inflatorni strah.

Cijena zlata dostigla je prošle nedjelje vrijednost 1.912,76 dolara za uncu (31 gram), što je najviše od 8. januara. Cijene srebra, paladijuma i platine takođe su porasle, a eksperti ocjenjuju da predstoji njihovo dalje poskupljenje.