Azijske berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcije porasle, dok je dolar ojačao jer američki predsjednik Donald Trump nije na sastanku s japanskim premijerom Shinzom Abeom otvorio pitanje o kursevima valuta

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati na dobitku 0,3 odsto, dostigavvši novi najviši nivo od jula 2015.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se oživjelom optimizmu ulagača u vezi smanjenja poreza u SAD-u, dobrim pokazateljima iz svjetske ekonomije, kao i tome što Donald Trump nije na sastanku tokom vikenda s japanskim premijerom Abeom otvorio pitanje valutne politike.

Prije nekoliko nedjelja Trump je rekao kako Japan, Njemačka i Kina vode politiku slabljenja svojih valuta kako bi stekle prednost u spoljnoj trgovini, pa su se ulagači plašili da će to biti i jedna od tema sastanka s japanskim premijerom.

Dijalog o ekonomiji između Japana i SAD-a vodiće zamjenik japanskog premijera Taro Aso i američki potpredsjednik Mike Pence, a razgovaraće se o fiskalnoj i monetarnoj politici, kao i o infrastrukturnim projektima te trgovini.

Pozitivno je na tržišta uticao i jutros objavljeni podatak o rastu japanske ekonomije u posljednjem lanjskom tromjesečju za 1 odsto na godišnjem nivou, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Trump je najavio smanjenje poreza, povećanje fiskalne potrošnje i ublažavanje regulacija u pojedinim sektorima, a to bi moglo podstaći ubrzanje rasta američke ekonomije. A brži rast najveće svjetske ekonomije i smanjenje poreza mogli bi podstaći rast plata i inflacije u SAD-u, pa se očekuje da će američka centralna banka ubuduće ubrzati povećanje kamatnih stopa. Zahvaljujući tome, kao i suzdržavanju Trumpa po pitanju kurseva valuta u razgovoru s Abeom, dolar je na valutnim tržištima ojačao.

Kurs dolara u odnosu na japansku valutu porastao je jutros 0,9 odsto, na 114,20 jena, dodatno se odmakavši od 111,59 jena, najnižeg nivoa u 10 nedjelja, na koju je zaronio prošlog utorka.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,2 odsto, na 1,0625 dolara.

Euro je već danima pod pritiskom neizvjesnosti u Francuskoj jer ankete pokazuju da je Marine Le Pen u prednosti uoči predsjedničkih izbora, koji se održavaju u drugoj polovini aprila.

Nakon što su u petak cijene nafte znatno porasle, zahvaljujući vijesti da se članice OPEC-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje, jutros su izgubile dio tih dobitaka. Ulagače zabrinjavaju podaci o rastu proizvodnje nafte u SAD-u, što bi moglo umanjiti uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela skliznula 0,3 odsto, na 56,55 dolara.