Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana

Akcije

Cijene akcija japanskog industrijskog giganta i u četvrtak su zabilježile oštar pad, treći dan zaredom pa je vrijednost Tošibe danas manja za 40 odsto u odnosu na 26. decembar.

Na berzi u Tokiju akcije Tošibe su nakratko bile u minusu 26%, ali su se tokom dana oporavile i trgovanje zatvorile sa gubitkom 17 odsto. Akcije Tošibe su u srijedu oslabile 20%, a u utorak 12 odsto.

Problemi Tošibe su proistekli iz njezinog poslovanja u sektoru atomske energije koji čini trećinu prihoda. Juče je kompanija saopštila da će možda morati da otpiše milijarde dolara zbog akvizicije koju je imala njena američka podružnica Vestinghaus Elektrik  radi završetka dva pogona u SAD-u sa najnovijom generacijom reaktora.

Ti projekti, “Southern Co” i SCANA Corp, godinama kasne nadmašujući predviđeni budžet za više milijardi dolara.

Proširenja nuklearke “Southern” u Džordžiji i SCANA-e u Južnoj Karolini ranije su posmatrana kao dio ponovnog rođenja američke industrije atomske energije, koja nije imala nijedan novi licencirani reaktor tokom tri decenije.

Međutim, posrtanje tih projekata, poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi i poplava jeftinog prirodnog gasa koji je oborio cijene struje u SAD-u, učinili su nove reaktore vrlo skupom i rizičnom investicijom.

Vestinghausova kupovina izvođača radova “CB& I Stone& Webster Inc” rezultirala je rashodima po osnovu nagodbe sa komunalnim vlastima zbog sudskih sporova vezanih za kašnjenje izgradnje i prekoračenjem troškova.