Miodrag Kostić kupuje još jednu banku

Vlasnik AIK banke, Miodrag Kostić, najozbiljniji je kupac Alfa banke, a u Sloveniji je već kupio Gorenjsku banku iz Kranja

Prodaja grčke Alfa banke vodećem biznismenu u Srbiji, Miodragu Kostiću (40 kompanija u okviru MK gruop), odnosno njegovoj AIK banci, pokazuje da se vlasnička struktura u tamošnjem bankarskom sektoru dinamično mijenja. Već godinama je Alfa banka bila na prodaju, jer joj je na početku krize Evropska centralna banka naložila da ugasi poslovanje u inostranstvu. Tako su prošle godine prodali podružnice u Bugarskoj i Makedoniji. Slično je i u slučaju kiparske Marfin banke; vlasništvo se promijenilo na nivou centrale, odnosno cijela banka je prodata ruskom bogatašu Igoru Kimu.

Prvih pet banaka u Srbiji ostvaruje više od 75 posto dobiti ukupnog bankarskog sektora

Inače, u Srbiji desetak banaka drži dvije trećine tržišta, dok ostale zauzimaju tek od dva do tri posto, a pojedine i manje. Podaci Narodne banke pokazuju da je u prvih pet banaka skoncentrisano više od 75 posto ostvarene dobiti cjelokupnog bankarskog sektora.

Otuda je intencija Miodraga Kostića (MK grupa) jasna. Kupovinom Alfa banke, koja ima 2,5 posto tržišnog udjela, njegova AIK banka bi se time popela na na oko osam posto, što bi ga svrstalo na četvrtu poziciju. Kostić se, poput kupovine šećerana, jednako širi i na bankarski sektor u regionu. Prvo je kupio manjinski udio slovenačke Gorenjske banke iz Kranja, a trenutno je u postupku dobijanja saglasnosti Banke Slovenije za sticanje maksimalnog učešća od 100 posto.

Ali, najzanimljivija će biti prodaja Komercijalne banke (najveća banka s većinskim državnim vlasništvom) koja bi mogla da se desi i do kraja godine, a najdalje do početka 2018. Iako, i pored konkurencije stranih banaka, ima tržišno učešću od nepunih 13 posto i na drugom je mjestu. Za njenu kupovinu vlada veliko interesovanje stranih banaka i investicionih fondova, a posebno najveće austrijske – Erste banke. (J.R.)

NAJVEĆE BANKE U SRBIJI
Učešće 10 vodećih banaka u Srbiji prema kriterijumu bilansne aktive (u procentima) drži dvije trećine tržišta:
1. Banka Inteza  16,7
2. Komercijalna banka 12,9
3. 
Unikredit banka 10,0
4. 
Rajfajzen banka 8,0
5. 
Sosijete Ženeral banka 7,3
6. 
AIK banka 5,5
7. 
Euro banka 4,5
8. 
Poštanska Štedionica 4,4
9. 
Erste banka 4,2
10. 
Vojvođanska banka 4,0