Hakerski upad u američki Trezor

Banke

Prema navodima Reuters-a, grupa hakera koju sponzoriše strana država ukrala je podatke iz američkog Trezora i Nacionalne telekomunikacione i informacione administracije (NTIA). Iako detalji o napadu nisu objavljeni u javnosti, sem da su napadači došli u posjed email-ova iz obije institucije, on je bio dovoljno ozbiljan da bi se povodom tog slučaja, 12. decembra u Bijeloj kući održao sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Hakeri udaraju

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost nije direktno potvrdio ove napade, ali je izjavio da je Vlada svjesna izvještaja i da je preduzela sve neophodne korake kako bi riješila sve bezbjednosne propuste u sistemima. Bez obzira koliko su osjetljivi podaci koji su se našli na udaru hakera, jasno je da pomenuti incidenti predstavljaju ozbiljan problem za bezbjednost američke Vlade. Neki povezuju ove incidente sa činjenicom da je Tramp prije samo nekoliko nedjelja otpustio Cybersecurity direktora Krisa Kreba, jer on nije javno podržao njegove optužbe vezane za varanje tokom izbora. Novi direktor još nije odabran, pa je po njima napad došao u trenutku kada je odbrana od ove vrste incidenata na veoma niskom nivou.

Ipak, stručnjaci kažu da je kampanja hakera trajala više mjeseci. Zvanično se ne navodi ko bi mogao da stoji iza napada, ali je, prema izvoru Washington Post-a, odgovorna hakerska grupa iz Rusije ATP29, koja je poznata i pod imenom Cozy Bear. Ona je već povezivana sa pokušajima da se ukradu istraživanja vezana za razvoj COVID-19 vakcine. Glavna briga obavještajnih službenika je stoga da otkrije da li su hakeri možda koristili iste ili slične metode da „upadnu“ i u druge Vladine institucije.