Supervisoki toranj u Dubaiju će nadvisiti Burdž Kalifu

 

U Dubaiju je počela gradnja novog supervisokog tornja „The Tower“, koji će nadvisiti trenutno najvišu zgradu na svijetu za 100 metara i postati obilježje novog distrikta u ovom gradu „Dubai Creek Harbour“.

Elegantan zakrivljen toranj projektovao je španski arhitekta Santiago Calatrava, a njegova forma je inspirisana cvijetom ljiljana, kao i minaretima koji su tipični za islamsku arhitekturu.

Toranj će sadržati hotel, restorane, brojne prostore za kulturna dešavanja, tri javna balkona za panoramsko razgledanje, kao i pokretne platforme za razgledanje koje će se rotirati iz fasade. Na vrhu kule nalaziće se opservatorija koja nudi pogled na grad od 360 stepeni i nekoliko VIP platformi sa bujnom vegetacijom.

Projekat kombinuje tradicionalnu arhitekturu, vrhunski dizajn i elemente održivosti. Zgrada će posjedovati visokoefikasan sistem za hlađenje sa kolektorom vode koja će se koristiti za čišćenje fasade. Vegetacija i integrisan sistem za zaštitu od sunčevih zraka će doprinijeti efikasnijem hlađenju zgrade i boljoj održivosti.

Toranj će sa svojih 928 metara nadvisiti „Burž Kalifu“ koja je trenutno viša od bilo koje druge zgrade na planeti. Međutim, „The Tower“ neće ponijeti titulu najviše zgrade jer je njen završetak izgradnje predviđen 2020. godine kada se održava „Dubai Expo“, dok će godinu dana ranije u Saudijskoj Arabiji već biti završena „Kingdom Tower“ koja će se uzdizati čitav kilometar.

Toranj se gradi u okviru ambicioznog projekta urbanog razvoja „Dubai Creek Harbour“ koji će sa 1200 hektara pokrivati duplo veću površinu od centralnog dijela Dubaija i obuhvatati stambene i poslovne prostore, kao i 22 hotela.