10 zgrada koje će obilježiti 2018. godinu

Arhitektura

Nevjerovatno pozorište u Tajpeiju i elektrana u Kopenhagenu sa ski stazom na krovu samo su neke od zgrada kojima ćemo se diviti u godini pred nama

Tajpej pozorište, Tajvan – OMA

Arhitektonski biro Rema Koolhaasa predstavio je projekat velikog pozorišnog kompleksa u prestonici Tajvana još 2009. godine, a njegovo otvaranje je konačno zakazano za 2018. Ova nevjerovatna zgrada će imati tri scene, uključujući i veliki teatar sa 1.500 mjesta kao i veliki auditorijum koji će biti smješten u velikoj kugli.

Elektrana Amager, Danska – BIG

Čuveni danski biro nas stalno oduševljava s sjajnim idejama, a njihov novi projekat u Kopenhagenu nije ništa manje spektakularan. Naime, u ovom gradu će se ove godine otvoriti elektrana koja će na krovu imati ski stazu. Međutim, tu nije kraj iznenađenjima. Fabrički dimnjaci će proizvoditi dim u obliku prstenova… kao u crtanim filmovima.

Biblioteka Christchurch, Novi Zeland, Schmidt Hammer Lassen

Schmidt Hammer Lassen Architects projektovao je biblioteku koja će zamijeniti staru koja je stradala u zemljotresu koji je pogodio ovaj grad 2010. i 2011. godine. Karakteristično za ovu zgradu jeste njena spektakularna zlatna fasada.

Secular Retreat, Engleska, Peter Zumthor

Kuća po projektu Petera Zumthora će biti prva kuća iz serijala Living Architecture koji je čuveni arhitekta osmislio zajedno sa Alainom de Bottonom. Ideja je da se turistima ponude kuće za iznajmljivanje koje su projektovali poznate arhitekte. Projekat je više puta obustavljan ali se završetak prve faze očekuje 2018. godine.

V&A Dundee, Škotska – Kengo Kuma

Japanski arhitekta Kengo Kuma potpisuje projekat novog muzeja u Dandiju u Škotskoj. Zgrada će imati fasadu od horizontalnih betonskih elemenata koji imitiraju slojeve zemlje, dok će jedan kraj objekta biti zašiljen tako da podsjeća na brod koji gazi vodu.

Coal Drops, Engleska – Heatherwick Studio

Biro Thomasa Heatherwicka uradio je projekat preuređenja viktorijanskog platoa na londonskom King’s Crossu u prvorazrednu šoping destinaciju. Svi postojeći objekti biće zadržani i rekonstruisanani tako da se zadrži originalni duh mjesta na kojem se nekada prodavao ugalj.

Narodna biblioteka, Katar – OMA

Biblioteka u Dohi površine 45.000 kvadrata biće podijeljena u tri krila, u svaki od njih imaće drugačiju ponudu knjiga. Korisnici Instagrama vrijedno rade da nam prenesu utisak kako će ova zgrada, koja se otvara tokom godine, zaista izgledati.

Kula Leeza Soho, Kina – Zaha Hadid Architects

Arhitektonski biro Zahe Hadid ima puno projekata koji će biti kompletirani u 2018. godini, uključujući i neke zaista impresivne hotele. Međutim, najspektakularniji njihov objekat je svakako neboder od 207 metara koji će imati najviši atrijum na svijetu.

Paradise City, Južna Koreja – MVRDV

Jedan od najekstravagantnijih projekata koji će biti završeni u godini pred nama jeste zabavni centar kojeg MVRDV gradi u prestonici Južne Koreje. Glavni ulaz biće naglašen velikim zlatnim krugom kojeg će turisti, koji slijeću na obližni aerodrom, moći da vide iz aviona.

Biblioteka u Kaljariju, Kanada – Snohetta

Ova neobična zgrada u Kaljariju gradi se oko željezničke pruge iako će unutra biti biblioteka. To će biti staklena struktura koja će svojim oblikom podsjećati na oblake koji su tipični za ovo područje. Ideja je da se napravi novo mjesto za uživanje usred centra grada.