Studio Zec i Hotel Pino nominovani za prestižnu nagradu za arhitekturu

 

Studio Zec sa projektom Hotel Pino Nature na Trebeviću nominovan je za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu Mies van der Rohe 2017.

Ova nagrada se dodjeljuje svake dvije godine od 1987, a pobjednik osvaja 60.000 dolara i skulpturu Paviljon Mies van der Roghe u Barceloni.

U opisu projekta Hotela Pino Nature navedeno je da u Sarajevu uz kult ispijanja kafe postoji tradicija rekreacije na okolnim planinama koje su prava „pluća grada“. Izgled hotela Pino oslanja se na strme krovove i iskustva narodnih arhitekata, prirodnu geometriju planinskog ambijenta, taktilnost i toplinu planinarskog doma.

Projekat Studija Zec, čiji je osnivač i vlasnik Amir Vuk Zec, jedan je od 365 arhitektonskih radova iz svih krajeva svijeta, a nominovalo ga je Udruženje arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Uz BiH još jedino Malta i Ukrajina imaju po jednog nominovanog, dok ih je najviše iz Francuske i Španije – po 28, 19 iz Velike Britanije, 17 iz Njemačke i Italije, 16 iz Danske, a 15 iz Austrije. Hrvatska ima osam nominovanih projekata, a Srbija četiri, dok su dva iz Albanije.

Za nominovane radove rečeno je da su stimulišući, inovativni, da su unaprijedili postojeće uslove te pomakli granice i postavili nove standarde.

Žiri će u januaru objaviti skraćenu listu sa 40 projekata, a u aprilu će izabrati pet finalista. Dodjela nagrada će biti uručena 26. maja u Paviljonu Mies van der Rohe.