Dubai Frame, nova atrakcija Dubaija

Arhitektura

Dubai Frame, građevina koja posjetiocima nudi pogled na panoramu i sada već kultne gradske nebodere, posljednji je u nizu megaprojekata Dubaija

Zdanje visoko 150 metara oblikom podsjeća na džinovski ram za fotografije i osmišljeno je tako da urami Burdž Kalifu i brojne druge arhitektonske bisere grada. Dubai Frame je za posjetioce otvoren 01. januara, skoro 10 godina nakon što je za ovu atrakciju odobren prvi nact. Nalazi se u blizini Zabeel Parka, a posjetioci imaju mogućnosti da se popnu do 93 metra dugačkog panoramskog mosta na vrhu građevine sa staklenim podom, i da uživaju u pogledu na Deiru na sjeveru ili na nebodere Sheikh Zayed Roada ka jugu. U okviru Dubai Framea je i interaktivna izložba čije teme su istorija i budućnost Dubaija, koja se nalazi u prizemlju. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 50 dirhama (oko 13,6 dolara), dok je za djecu iznad tri godine 20 dirhama (oko pet dolara). Za djecu mlađu od tri godine i starije osobe ulaz je besplatan.

Izgradnja Dubai Framea koštala je 43.000.000 dolara. Ipak, projekat je pratila i kontroverza. Naime, prošle godine je objavljeno da arhitekta koji je projektovao Dubai Frame nije odobrio korišćenje svog rješenja u ovu svrhu.