Euro stabilan iznad 1,05 dolara

Valuta

U ponedjeljak je zajednička evropska valuta ojačala u odnosu na američku 0,35%, na 1,0569 dolara.

U korpi šest vodećih svjetskih valuta dolar je oslabio 0,2 odsto, pri čemu je u odnosu na japanski jen oslabio 0,65%, a prema švajcarskom franku 0,25% i švedskoj kruni 0,16 odsto. S druge strane dolar je ojačao 1 odsto prema britanskoj valuti i 0,16% u odnosu na kanadski dolar. Slabija tražnja za američkom valutom posljedica je neizvjesnosti oko tempa povećanja kamatnih stopa u SAD. U decembru je američka centralna banka nagovijestila da bi u ovoj godini mogla povećati kamate čak tri puta. Međutim, iz zapisnika sa sastanka Fed-a objavljenog prošle srijede,investitori su zaključili da u Fed-u na postoji saglasnost po pitanju buduće monetarne politike i da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta.

Pored slabljenja dolara, euro je dobio podršku iz najnovijeg izvještaja iz koji pokazuje najsnažniji rast njemačkog izvoza u posljednje četiri i po godine.

Britanska funta je u ponedjeljak zabilježila snažan pad nakon što je premijerka Therese May u intervjuu za Sky News u nedjelju najavila da će krajem marta aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma EU, kojim Britanija formalno započinje proces istupanja iz EU.

Do popodnevnih sati u ponedjeljak, funta je oslabila 1,05 odsto prema američkoj valuti, na 1,2155 dolara, dok je u odnosu na euro oslabila 1,41%, na 1,1501 eura za funtu.

Jedina valuta prema kojoj je britanska zabilježila pozitivni saldo, +1% , bila je turska lira koja je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru.

Prema američkom valuti lira je oslabila 1,98%, na 3,71 lire za dolar. Od početka godine lira je oslabila prema dolaru 4,7 odsto.