Gvajana na putu da postane značajan proizvođač nafte

Proizvodnja zlata u Gvajani prošle je godine dosegla istorijski najviši nivo od 690 hiljada unci (oko 19,57 tona)

Oko 70 odsto ukupne proizvodnje došlo je iz dva rudnika; Karouni, u vlasništvu australijske korporacije, i rudnika Aurora koji je u vlasništvu Kanađana. Ostalih 30 odsto proizvodnje dolazi od malih i srednjih proizvođača, što ukazuje na velike rudne potencijale širom zemlje.

Ministar rudarstva Raphael Trotman je na konferenciji za medije rekao da Vlada očekuje da proizvodnja zlata u 2017. godini premaši 700 hiljada unci, ali ono što je još važnije za Gvajanu jeste razvoj druge industrije – proizvodnja nafte.

Trotman je rekao novinarima da je vlada dala “zeleno svjetlo” za izgradnju servisnog naftnog centra, vrijednog 500 miliona dolara. Centar će biti izgrađen na obali, sto kilometara jugoistočno od glavnog grada Gvajane, Džordžtauna.

Gradnja naftnog centra dolazi nakon što je ExxonMobil početkom jula prošle godine objavio da je u obalnom području Gvajane otkrio 1,4 milijarde barela naftnog ekvivalenta, što bi ovu malu državu moglo svrstati u velike proizvođače “crnog” zlata.

U izgradnji novog centra, koja bi trebala početi u januaru, učestvovaće značajan broj domaćih i inostranih ulagača koji su već preuzeli neke obaveze tokom proteklih meseci.