Zašto je Dogecoin najinteresantnija kriptovaluta?

Valuta

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Dogecoin (DOGE) je postao apsolutni hit, postajući jedna od najpopularnijih u svijetu kriptovaluta.

Samo tokom februara 2021. godine, Dogecoin je nadmašio Bitcoin kao kriptovalutu o kojoj se najviše tvitovalo i brzo je postao omiljena tema mnogih, uključujući i izvršnog direktora Tesle (TSLA) Elona Maska, piše portal Berze.me.

Šta je Dogecoin?
Dogecoin, takođe poznat kao „internet valuta“ je „decentralizovana digitalna valuta peer-to-peer koja vam omogućava lako slanje novca putem Interneta“. Dogecoin je sličan Bitcoin-u (BTC) jer je izgrađen na osnovu izvornog koda Bitcoin-a. Međutim, mnogo ga je lakše rudariti (ili „kopati“ kako se to naziva u protokolu Dogecoin-a), a za razliku od Bitcoin-a, Dogecoin ima neograničenu ponudu tokena i više od 120 milijardi tokena je već izrudareno.

Kako je nastao?
Dogecoin je nastao u decembru 2013. godine kao valuta napravljena „iz šale“ zasnovana na popularnom internet mimu Doge-a.
I otkako je ovaj mim postao popularan, tržišna kapitalizacija ove „šaljive“ kriptovalute je skočila na više od 7 milijardi dolara.

Šta je Doge?
Doge je proizašao iz internet mima japanske vrste psa zvanog Šiba Inu.
Mim se obično sastoji od slike psa Šiba Inu praćene raznobojnim tekstom. Tekst je najčešće napisan na sleng engleskom jeziku.

Džekson Palmer, jedan od osnivača Dogecoin-a, odlučio je, u šali, da iskombinuje dva najpopularnija internet trenda u to vrijeme, Doge-a i kriptovalute.
Jednom je tvitovao: „Ulažem u Dogecoin, prilično sam siguran da je to sledeća velika stvar“. Tvit je dobio dosta pažnje. Kupio je dogecoin.com i postavio sliku fotošopiranog novčića sa Šibom na njemu.

Popularni tvit i veb sajt privukli su pažnju IBM-ovog softverskog inženjera Billija Markusa. Markus se obratio Palmeru sa namjerom da od Dogecoin-a naprave novu kriptovalutu. Iako u početku nije mogao da stupi u kontakt sa njim, započeo je rad na projektu, koji je trajao čitava tri sata!!! i sve je završeno tako što je Dogecoin postao nova kriptovaluta.

Dogecoin i Reddit
Na društvenoj mreži Reddit, Dogecoin je gotovo odmah stekao popularnost. Zajedno sa popularnošću došla je i osnova za tzv. rudarske bazene i usluge koje pokreću token.

Na popularnim postovima Reddit-a, generišući urnebesne ili informativne komentare, korisnici bi postavljali nešto poput „hej, Dogebot“ dajte ovoj osobi pet Dogecoin-a“, a taj korisnik Reddita bi automatski dobio Dogecoin u kripto novčaniku koji je povezan sa njegovim nalogom. Ljudi su slali Dogecoin jedni drugima na način koji nije koštao ništa. Korisnici Reddit-a su neprestano slali Dogecoin-e naprijed i nazad, proširujući bazu korisnika Dogecoin-a i povećavajući njegovu vrijednost kao kriptovalute. Vremenom je veći dio korisnika Reddita počeo da drži Dogecoin u svojim kripto novčanicima.

Rast Dogecoin-a

Do marta 2021. cijena Dogecoin-a je porasla za preko 2.700% u odnosu na početak godine i nedavno je dostigla najviši nivo od 0,08711 dolara 3. februara 2021. godine.
U vrijeme pisanja ovog članka cijena Dogecoin-a iznosi 0,057108 dolara.

Dogecoin-ov rast u poslednje vrijeme je posljedica njegove internet slave. Jedan od najistaknutijih pristalica Dogecoin-a, Elon Musk, podigao je cijenu Dogecoin-a nagore kada je tvitovao raketu na kojoj je bio Doge, nagovještavajući da će Doge „otići na mjesec“.

Dogecoin raketa se zatim preselila na aplikaciju TikTok, što je izazvalo Dogecoin Challenge, koji je bio u trending-u nekoliko dana. Dogecoin je takođe porastao kada su mali trgovci organizovani preko Reddit-ovog WallStreetBets-a, frustrirani zbog ograničenja trgovine akcijama GameStop-a (GME), „zaronili“ u kripto svijet.

Elon Mask je prihvatio šaljivi koncept Dogecoin-a, navodeći da bi njegov uspjeh mogao proizaći iz činjenice da „Sudbina voli ironiju“. Međutim, takođe je objavio da je primarna stvar koja ga sprječava da u potpunosti prihvati ovu kriptovalutu to što nekoliko odabranih kripto novčanika drži ogroman dio cirkulišuće ponude Dogecoin-a, što izaziva brigu da je u pitanju centralizovana kontrola nad ovom kriptovalutom. Cijena Dogecoin-a je doživjela korekciju otkako su trendovi na društvenim mrežama zamrli, ali armija pristalica Doge-a je porasla i mnogi vjeruju da bi Dogecoin mogao biti sledeći „taj“ novčić.

Dogecoin sada služi kao sredstvo za ulazak u kripto svijet, kao što je to nekada bio Bitcoin.

Developeri planiraju u budućnosti raditi na rješavanju problema Dogecoin-ove stabilnosti i bezbjednosti u narednih godinu dana. Ove najave i kontinuirano usvajanje kriptovaluta od strane šire populacije predstavljaju obećavajuće vijesti za budućnost Dogecoin-a.

NAPOMENA: Imajte na umu da je Dogecoin, iako ima stvarnu vrijednost, izuzetno špekulativna investicija. Kriptovalute i Dogecoin su izloženi tržišnom riziku i krajnjoj nestabilnosti. Istražujte sami i dobro razmislite prije kupovine!