Posljedica Bregzita: Izidžet osniva novu kompaniju sa sjedištem u Austriji

Svijet

Niskobudžetni avioprevoznik Izidžet (EasyJet) formira novu aviokompaniju Izidžet Jurop (EasyJet Europe) koja će biti bazirana u Beču i koja će omogućiti toj britanskoj firmi da nastavi nesmetano da leti u Evropi poslije Bregzita

Sjedište će biti u Beču i dozvoliće kompaniji da leti istovremeno širom Evrope kao domaća firma kada Velika Britanija napusti EU, bez obzira šta bude dogovoreno oko budućeg vazdušnog sporazuma Velike Britanije i EU, navodi se u saopštenju britanske aviokomanije čije sjedište je u Lutonu, na sjeveru Londona.

Na osnovu Bregzita Velika Britanija bi mogla da izađe iz jedinstvenog evropskog vazdušnog prostora, po kome se kompanijama baziranim u uključenim zemljama dozvoljava da lete bez prepreka širom cijele Evrope. Čim je objavljena odluka Britanaca da žele da napuste EU, na referendumu 23. juna 2016. godine, Izidžet je saopštio da će pokušati da dobije dozvolu za obavljanje vazdušnog saobraćaja u nekoj drugoj zemlji EU da bi mogao bez ometanja da koristi evropske linije.

Kompanija Izidžet je navela da je ranije ove godine podnijela zahtjev kod Austro Kontrola (Austro Control) za dobijanje sertifikat za vazdušni saobraćaj (CTA) i kod austrijskog saveznog ministarstva za saobraćaj, inovacije i tehnologiju za dobijanje dozvole za obavljanje vazdušnog saobraćaja. Procedura akreditacije je sada u odmakloj fazi i kompanija se nada da će uskoro dobiti dozvolu što će joj omogućiti da osnuje novu kompaniju Izidžet Jurop.

Novoformirana evropska firma će biti filijala firme bazirane u Lutonu ali će imati potpunu autonomiju, rekao je portparol Izidžeta za Frans pres.

Izidžet je naveo da ni jedno od 6.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji neće biti prebačeno u Austriju. Matična firma bazirana u Lutonu biće zadužena za korišćenje oko 140 aviona baziranih u Velikoj Britaniji koji će služiti za veze te zemlje sa zemljama EU i sa neevropskim zemljama. Izidžet Jurop će koristiti oko sto letjelica i osloniti se na svojih 4.000 zaposlenih u Evropskoj uniji.