Funta pod pritiskom, euro oslabio prema dolaru

Funta je u utorak oslabila nakon odluke britanskog Ustavnog suda koja će, po mišljenju analitičara, poremetiti početak procesa istupanja Velike Britanije iz EU.

Britanska valuta je oslabila 0,7 odsto u odnosu na američku, na 1,2449 dolara, dok je prema euru pojeftinila blagih 0,03%, na 1,1638 eura. I euro je oslabio prema dolaru, -0.11 odsto, na 1,0753 dolara, nakon što je sinoć bio dostigao 1,0772 dolara, najviši nivo od 8. decembra.

Britanska vlada moraće da dobije podršku parlamenta za započinjanje formalnog procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, presudio je Vrhovni sud. Sud je time odbacio argument vlade da premijerka Tereza Mej može jednostavno da iskoristi izvršna ovlašćenja da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma i započne dvogodišnje razgovore o Brexit-u.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o napuštanju EU glasati prije 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure. Vrhovni sud je jednoglasno zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj.

Američkim dolarom se na međunarodnim tržištima trguje na najnižim nivoima, prema korpi šest vodećih valuta u svijetu, zbog zabrinutosti tržišta oko Trampove protekcionističke politike.

Slabost dolara je posljedica nedostatka više detalja oko buduće Trampove politike. Trampova prva službena konferencija za medije nakon izborne pobjede i inauguracioni govor ponudili su malo detalja vezanih za planirane fiskalne podsticaje, ali je povećao brige da bi Trampov protekcionizam mogao pogoditi dobit kompanija i usporiti rast. Tramp je u ponedjeljak, između ostalog, potpisao dekret o povlačenju Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) a najavio je i pregovore o o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).