Tržišna kapitalizacija Bitcoina premašila 900 milijardi dolara

Valuta

Najveća svjetska kriptovaluta bitkoin premašila je tržišnu kapitalizaciju od 900 milijardi dolara prvi put u istoriji.

Do toga je došlo pošto je cijena ovog digitalnog novčića dostigla nov rekordan nivo.

Nakon što je prethodnog četvrtka ujutro dostigao rekordnu cijenu od 48.481 dolara, bitkoin je zaključio trgovanje na nivou od 47.932 dolara, što je, prema Rojtersu, porast od 6,9 posto na dnevnom nivou.

Russia Today javlja da je na berzi Bitstamp, jednoj od najstarijih za trgovanje bitkoinom, cijena u jednom trenutku dostigla istorijski nivo od 49.000 dolara, što je rezultiralo kratkotrajnom tržišnom kapitalizacijom od 912,69 milijardi dolara.

To znači, dodaje RT, da je tržišna vrijednost ove virtuelne valute tokom 2021. godine povećana za 354 milijarde dolara. Prethodni najviši nivo tržišne kapitalizacije bitkoina zabeležen je 8. februara u iznosu od 888 milijardi dolara.

Bitkoin trenutno ima udio od 61 posto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji svih kriptovaluta, koja je danas takođe dostigla rekordan nivo svih vremena od 1,46 bliona dolara.

Kumulativna tržišna kapitalizacija svih digitalnih valuta je porasla 88,5 odsto od početka 2021. do sada u odnosu polazni nivo od 776 milijardi dolara na početku godine.

Prema podacima KompanisMarketKapa, bitkoin je sada po tržišnoj kapitalizaciji deveta najvrjednija imovina na svijetu, pri čemu je u proteklih nedjelju dana u tom pogledu nadmašio Fejsbuk i Teslu.

Kada bi se tržišna vrijednost bitkoina poredila sa rang listom BDP-a država, njegovih 900 milijardi dolara nalazi se između vrijednosti BDP-a Meksika (1,04 biliona dolara) i Holandije (886 milijardi dolara), a takođe je ispred Švajcarske čiji BDP iznosi 707 milijardi dolara.

Izvor: Kamatica