Christine Lagarde umjesto Draghija na čelu ECB-a

Svijet

Christine Lagarde zamijeniće poziciju u Međunarodnom monetarnom fondu mjestom prve žene koja će voditi monetarnu politiku u eurozoni u vrijeme kada su ekonomiji Unije potrebni novi podsticaji.

Lagarde će biti imenovana za nasljednika Marija Draghija na mjestu predsjednika ECB-a kada njen osmogodišnji mandat završi 31. oktobra. Evropski čelnici okrenuli su se 63-godišnjoj advokatici i bivšoj francuskoj ministarki finansija u utorak.

Lagarde je u izjavi kazala kako je “počašćena što je nominirana” i privremeno će se odreći odgovornosti prema MMF-u, dok zastupnici u EU ne potvrde njeno imenovanje.

“Izabrana je jer je preuzela neupitnu vodeću ulogu u MMF-u i mislim da ko god to može učiniti, može voditi i ECB”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je: “Ona ima kvalitete i kompetencije za ECB. Ima kredibilitet na tržištima”.

Premještanjem iz Washingtona u Frankfurt, Lagarde će biti zadužena za vođenje monetarne politike u 19-članoj euorzoni za koju je Draghi već signalizirao da će trebati više pomoći, vjerovatno u obliku nižih kamatnih stopa i možda nastavka kvantitativnog popuštanja. Inflacija je tek na pola cilja ECB-a koji je nešto manje od 2% uprkos godinama negativnih stopa i 2,6 triliona eura vrijednog programa kupnje obveznica.

Investitori će se vjerovatno kladiti da će Lagarde, kao iskusni borac za krizu, dijeliti Dragijev ukus za agresivnu i inovativnu monetarnu politiku, pogotovo zato što njeno imenovanje znači da je predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann otpao iz konkurencije.