Prihodi kompanije Alphabet porasli, akcije pale

Alphabet je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario prihode od 26,06 milijardi dolara, 22,2 odsto veće nego godinu dana prije, ali je cijena akcije te krovne kompanije Googla pala zbog usporavanja rasta dobiti i oglašavanja.

Prema poslovnom izvještaju čista dobit Alphabeta dostigla je u četvrtom kvartalu prošle godine 5,33 milijarde dolara, što je 8 odsto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pošto su prihodi veći nego što su analitičari očekivali, dobit je porasla sporije, pa je cijena akcije Alphabeta juče na Wall Streetu pala 2,7 odsto.

Snažan rast prihoda zahvaljuje se rastu prihoda Googlea od oglašavanja, koji čine više od 85 odsto ukupnih prihoda tog tehnološkog diva.

Prihodi Googla od oglašavanja porasli su u proteklom tromjesečju 17,4 odsto, na 22,40 milijarde dolara, pri čemu je broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, skočio za 36 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 33 odsto.

Iako je prosječna cijena online oglašavanja ponovno zabilježila pad, za 9 odsto, analitičari kažu da rezultati pokazuju da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledaoca sadržaja.

Cijena oglašavanja pada zbog toga što se korisnici prebacuju na mobilne uređaje, a kako je u tom području prostor ograničen, na mobilnim je uređajima oglašavanje jeftinije.

Osim samog Googla, koji obuhvata internet pretraživač i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta, koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi, bilježe poboljšanja.

Gubitak tzv. ‘Other Bets’ poslovne jedinice Alphabeta u proteklom tromesečju je iznosio 1,09 milijardi dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte. Gubitak je smanjen, s obzirom da je u istom razdoblju 2015. iznosio 1,2 milijarde dolara. Prihodi tog segmenta Alphabeta porasli su u proteklom tromjesečju na 261 miliona dolara, sa 150 miliona godinu dana prije.