Nokia u gubitku od 766 miliona eura

Kompanija Nokia je u 2016. godini pretrpjela gubitak od 766 miliona eura zbog pada prodaje mrežne opreme i usljed kupovine i integrisanja firme Alcatel-Lucent

Direktor Rajeev Suri saopštio je da je ovaj podatak razočaravajući i da ove godine očekuje bolje finansijske rezultate pošto se “poboljšavaju uslovi na tržištu”, prenio je AFP.

Nokia prolazi kroz radikalnu transformaciju u posljednjih nekoliko godina. Prošle godine kompanija je otkupila od Siemensa 50 odsto svojih aktivnosti u oblasti mrežne tehnologije i udaljila se od proizvodnje telefona, po čemu je nekada bila najpoznatija.

Prije dvije godine prodala je svoj servis za internet mape Here, a potom kupila Alcatel-Lucent, koji je od 2006. godine ostvario profit u samo jednoj poslovnoj godini.

Nokia je bila najveći svjetski prozvođač mobilnih telefona od 1998. do 2011. godine, ali ju je prestigao južnokorejski Samsung. Finska kompanija nije na vrijeme reagovala na brzo rastuće tržište pametnih telefona.

Međutim pored novog modela Nokia 6 koji je nedavno rasprodat u rekordnom roku na kineskom tržištu, finski HMD, koji sada prodaje Nokia telefone, najavljuje da će na Sajmu mobilne telefonije u Barseloni krajem februara predstaviti još sedam uređaja.