SET TREBINJE 2023: Razvoj elektrodistributivne mreže i položaj prozjumera

Energija

O razvoju infrastrukture elektroenergetskih mreža i optimizaciji procesa međusobnog povezivanja u regionu, te o polažaju prozjumera razgovaralo se tokom jednog od najposjećenijih panela Samita energetike u Trebinju. Ovo je bila idealna prilika i za kompanije koje posluju u sektoru OIE da prikažu šta sve mogu da ponude tržištu obnovljivih izvora u regionu.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX, koja je lider kada je riječ o izgradnji solarnih elektrana, okupljenim učesnicima “SET Trebinje 2023” detaljno je ispričao sve o solarnim elektranama.

Kako je objasnio, kompanija je pre više od deset godina napravila zaokret ka obnovljivim izvorima energije. Do sada je stručni tim kompanije uradio više od 180 projekata iz ove oblasti. Ceo tim usmeren je u razvoj solarnih elektrana. Naredni korak, Kostić je napravio ka elektromobilnosti, osnivanjem kompanije Charge&GO, kreće u smeru razvoja sopstvene digitalne platforme pomoću koje vozači električnih automobila na brz i jednostavan način mogu da pronađu punjač za svoj automobil.

– Prvu solarnu elektranu “Solaris Energy”, i za sada najveću u Srbiji, u privatnom vlasništvu izgradili smo u Kladovu. U toku je izgradnja još jedne, takođe u privatnom vlasništvu, koja se nalazi na području opštine Lapovo i koja će uskoro biti puštena u rad i ona će biti najveća u Srbiji. Anagažovani smo i na izgradnji solarne elektrane kompanije Tojo Tires, koja je najveći kupac-proizvođač u Srbiji- objašnjava Kostić.

On se osvrnuo i na cijenu električne energije koja se iz godine u godinu mijenja, i dodaje to da su OIE sada tu da obezbijede energetsku nezavisnost. Naveo je primjer da je 2022. godine u Evropskoj uniji instaliran 41 gigavat solarnih elektrana, a u Srbiji je kompanija MT-KOMEX izgradila 46 megavata.

Kostić je naveo da želi da se proširi i na tržište Republike Srpske i Federacije i najavio je otvaranje kompanije kako bi imali mogućnost investiranja i izrada ponuda za sve zainteresovane na ovoj teritoriji. Kompanija MT-KOMEX je zlatni sponzor Samita “SET Trebinje 2023”.

Učesnici prvog panela razgovarali su o razvijenosti infrastrukture kada je riječ o elektromrežama i složili su se u tome da je to najveći problem govoreći o priključenju novih kapaciteta na mrežu. Sa ovim problemom susreću se svi distributeri u regionu i složni su da treba dosta ulaganja u mrežu, ali i njen dobar planski razvoj, kako bi svi OIE proizvođači neometano mogli da budu priključeni na istu.

Tema drugog panela bila je položaj prozjumera u regionu. Usvajanjem Zakon o OIE i u Srbiji i u Republici Srpskoj uveden je pojam kupac-proizvođač (prozjumer). To je doprinelo da sada mnogi žele da postave solarnu elektranu i postanu prozjumeri. Učesnici panela govorili su o procedurama koje treba proći tokom ovog postupka, o svim manama i nedostacima i kako sve pojednostaviti.

– Srbija je pre dve godine kroz Zakon o OIE, uvela koncept prozjumera, koji je bio veoma ambiciozan, reformisao je sistem i približio ga novim standardima. Bilo je problema, logističke i tehničke prirode, ali na njima se radi i očekuju se izmjene”, kaže Petar Mitrović, advokat kancelarije Karanović&Partners.

Ogranizator “SET Trebinje 2023” je MH Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

Milica Radičević, Energetski portal