Dubai posjetilo rekordnih 14,9 miliona turista

Travel

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai ugostio je rekordnih 14,9 miliona posjetilaca u 2016. godini

Grad-država, jedan od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, ima za cilj da privuče 20 miliona posjetilaca godišnje do 2020. godine, kada će biti domaćin svjetskog sajma Expo 2020.

Broj posjetilaca u Dubaiju je porastao u 2016. godini za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Turisti iz zemalja Persijskog zaliva činili su 23 odsto svih posjetilaca, pri čemu su gosti iz Saudijske Arabije činili gotovo polovinu njih.

Slijede posjetioci iz Zapadna Evrope sa udjelom od 21 odsto, a registrovan je i značajan rast turista iz Kine, čiji je broj povećan za 20 procenata, na više od pola miliona kuna, dok je ruskih gostiju bilo 240.000, ili za 14 procenata više.

Međunarodni Aerodrom Dubai je zadržao titulu najprometnije svjetske vazdušne luke po broju međunarodnih putnika u 2016, uzluživši 83,6 miliona posjetilaca.

Budući da previranja pogađaju tradicionalne turističke destinacije na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, Dubai ima koristi od svoje reputacije kao sigurno turističko i poslovno utočište. Pustinjski emirat ima raskošne trgovačke centre, brojna luksuzna odmarališta, pa i zatvoreni skijaški centar.