I Berlinale u znaku Trampa

Na upravo otvorenom festivalu u njemačkoj prestonici, na kojem će biti prikazano 441 film iz 72 zemlje, 19 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda

Međunarodni filmski festival Berlinale počeo je u glavnom gradu Njemačke sa političkom konotacijom, jer su na otvaranju glumci pomenuli američkog predsjednika Donalda Trampa. Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsjedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

– Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu – rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Festival je otvorio francuski film Đango o džez gitaristi Đangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara, muzičaru koji je 1943. bježao od nacista.

Ukupno 19 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda koji će biti uručen 18. februara, posljednjeg dana festivala na kojem će biti prikazano 441 film iz 72 zemlje. Žirijem predsjedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima Robokap i Niske strasti.

Koslik

Direktor festivala, Diter Koslik, uoči festivala rekao je da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci „malo svjetlosti i optimizma u svijetu pogođenom raznim krizama“.

– Napravili smo program dugometražnih filmova rukovođenih temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora.

Na festivalu će biti prikazan i film Rekvijem za gospodju J. u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije Panorama Specijal.

Ove godine festival, osnovan neposredno poslije Drugog svjetskog rata, ponovo pruža veliko mjesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nijemcom Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medvjeda 2013. za film Pozicija djeteta.

Berlinale, treća najveća filmska smotra na svijetu, poslije Kana i Venecije, ujedno je najposjećeniji festival

Festival koji je poznat po angažovanosti na raznim poljima i ove godine će pomenuti aktuelne teme u svijetu: rastući populizam na Zapadu, izbor Trampa za predsjednika SAD i migrantsku krizu. Kao i prošle godine, festival će imati akcije solidarnosti prema izbjeglicama koje su podnijele zahtjev za azil u Berlinu, projekcijom filmova čiji će novac od karata biti namijenjen boljim uslovima u izbjegličkim prihvatnim centrima. Posljednji laureat Zlatnog medvjeda je italijanski reditelj Đanfranko Rozi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Berlinale se smatra najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.