Amazon otvara preko 5.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji

Online trgovinska platforma Amazon planira da ove godine otvori više od 5.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji uprkos pripremama Britanaca da napuste Evropsku uniju

Amazon je, uz druge kompanije visoke tehnologije poput Googlea i Applea, čak i povećao svoju prisutnost Britaniji u posljednjih godinu dana, a referendumska odluka Britanaca iz juna prošle godine o izlasku iz EU-a nije uticala na njene investicione planove.

Plan o povećanju broja radnih mjesta za više od 5.000 u 2017. predstavlja rekordno zapošljavanje Amazona u Britaniji, čime će se broj stalno zaposlenih u toj kompaniji u Britaniji povećati na 24.000.

Čelnik Amazona za Ujedinjeno Kraljevstvo Doug Gurr izjavio je da će poslovanje tako teći uz “još brže isporuke, veći izbor i još bolju vrijednost” za britanske kupce.

Amazonova nova glavna kancelarija u Londonu imaće do kraja godine kapacitet za više od 5.000 ljudi, a koncentraciju tehnoloških stručnjaka u Londonu mnoge firme navode kao prednost.

To širenje pokazuje važnost britanskog tržišta, koje je Amazonu drugo po veličini tržište izvan američkog. Prvo je njemačko tržište. Usluge koje se razvijaju u SAD-u uobičajeno se prvo lansiraju na britanskom tržištu, poput Amazon Fresha, prodaje prehrambenih namirnica koja je prošloga ljeta pokrenuta u nekim britanskim područjima.