Kina će do 2030. dominirati u vjetroelektranama na moru

Svijet

Kina će predvoditi trio s više od 25 odsto novih kapaciteta na moru do 2030., slijedi Velika Britanija (16 odsto) i SAD (11 odsto).

Kina je spremna dominirati, pokazuje analiza kompanije GlobalData.

Analiza otkriva da će Kina predvoditi globalni kapacitet od 2021. pa nadalje, čineći više od 25 odsto globalnog instaliranog kapaciteta do 2030.

Očekuje se da će do 2030. globalni kapacitet vjetroelektrana na moru nadmašiti 203 GW, a najveći doprinos tome dati će Kina (41,6 GW), Velika Britanija (27,5 GW) i SAD (18,9 GW).

Kina ima izuzetan potencijal vjetra s procjenom iskoristivog kopnenog potencijala od 2380 GW i 600 GW na moru.

Kineskom offshore vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske kompanije, dok se strani igrači udružuju s kineskim kompanijama kako bi postali dio ove dugoročne značajne tržišne prilike.

U kompaniji GlobalData ističu kako je rastući apetit za širenjem zelene energije u energetkom miksu u zemlji odredio smjer za širenjem u kineskim neistraženim vodama te da bi, uz same benefite čiste zelene energije, rast u kineskom offshore vjetroenergetskom sektoru trebao otvoriti i velike mogućnosti zapošljavanja.

Iz ove kompanije napominju da je potrebno pojednostaviti postupke odobravanja projekata, izgraditi pouzdan lanac obezbjeđivanja i smanjiti faktore koji investitorima pružaju finansijsku neizvjesnost, kako bi ovo širenje offshor sektora vjetroelektrana postalo stvarnost