Nove svjetske sile će do 2050. zamijeniti SAD, Japan i Njemačku

PwC je u izvještaju “Dugoročno predviđanje: Kako će se svjetski ekonomski poredak promijeniti do 2050?” rangirao 32 najmoćnije ekonomije svijeta

Kao mjerilo ekonomske snage uzeli su predviđen nivo godišnjeg bruto domaćeg proizvoda i  paritet kupovne moći.

Prema ovim predviđanjima, Kina će učvrstiti svoj položaj najjače ekonomske sile svijeta, SAD i Indija će se zamijeniti na drugom i trećem mjestu, Japan i Njemačka će skliznuti po četiri mjesta svaka, dok će Indonezija skočiti četiri mjesta na tabeli, a veliki rast ostvariće i Meksiko i Turska.

Ukupno će svjetska ekonomija narasti za gotovo 130 posto, čime će se više nego udvostručiti, dok će Kina sama činiti 20 posto ukupne svjetske ekonomije. Ekonomija EU će, sa svog današnjeg udjela od oko 15.5 posto u svjetskoj ekonomiji, pasti na ispod 10 posto, jednim dijelom zbog Bregzita, a jednim dijelom zbog usporavanja ekonomije.

Najveće svjetske ekonomije 2050. godine obihvataju Kinu, sa 58,5 milijardi, Indiju sa 44,1 milijardom, SAD sa 34,1 milijardom, Indoneziju sa 10,5 milijardi, Brazil sa 7,5 milijardi, Rusija sa 7,1 milijardu, Meksiko sa 6,8 milijardi, Japan sa 6,7 milijardi, Njemačku,  od kad su me čekali na erodromu, i 6,1 milijardu, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 5,3 milijardi dolara.