Turski fond bogatstva spašava Turkish Airlines

Finansije

Turski fond bogatstva glavnom prevozniku mogao bi pružiti kapitalnu ili finansijsku podršku, premda još ništa nije finalizovano, objavio je Reuters 2. oktobra pozivajući se na četiri izvora. Nije jasno koliko sredstava TVF može učiniti dostupnim u operaciji koju je nazvao “spašavanjem”.

Performanse Turkish Airlinesa, koji leti na više odredišta širom svijeta od bilo koje druge aviokompanije, pogodila je pandemija koronavirusa (COVID-19) koja je zaustavila gotovo sve letove aviokompanije.

Turkish Airlines zabilježio je gubitak u drugom kvartalu 2,23 milijarde turskih lira (287 miliona dolara) kada su blokade zbog pandemije u zemlji i inostranstvu bile najraširenije. Dogovorio se sa sindikatom da smanji plaće za 30-50% do kraja 2021. godine u planu koji izbjegava otpuštanja.

– Jasno je da je Turkish Airlinesu potreban program spašavanja. To bi mogla biti kapitalna podrška ili finansijska podrška, citiran je jedan izvor.

Dodali su da je TVF proveo širu studiju o turskim kompanijama u sektoru transporta i turizma, nagovještavajući da bi mogla biti predviđena i druga pomoć.

TVF je vlasnik 49,12% Turkish Airlinesa. Aviokompanija ima tržišnu kapitalizaciju od 14,6 milijardi turskih lira. dionice avioprijvoznika pale su za 31% otkako su granice privremeno zatvorene, a domaći i međunarodni letovi zaustavljeni nakon februara. Porasle su za 2,5% nakon vijesti o finansiranju 2. oktobra.