Napuštanje Eurozone Francusku bi koštalo oko 180 milijardi eura

Obećanje Marin Le Pen da će Francuska izaći iz eurozone dovela bi do raspada EU, a toj zemlji donijela trošak od 180 milijardi eura

Izlazak Francuske iz eurozone ne bi samo rezultiralo značajnim finansijskim i ekonomskim štetama po tu državu, već bi zadao možda i smrtni udarac cijeloj Evropskoj uniji, ocjenjuju analitičari.

Kao što je i ranije najavljivala, ako postane predsjednica Le Pen će zatražiti napuštanje eura i povratak francuskom franku koji bi bio vezan za kurs eura.

– Ne mogu implementirati obećanja o pametnom protekcionizmu i industrijskoj politici uz jedinstvenu valutu. To je kočnica ekonomije, prepreka oporavku. Euro nije valuta, on je političko oruđe – izjavila je nedavno Le Pen na predizbornom skupu.

Širi raspad eurozone u slučaju “Frexita” predviđa i Institut Montaigne. Prema njegovim procjenama, povratak franku koštao bi Francusku oko 180 milijardi eura. Osim toga, dugoročno privredni rast bi opao za 9 odsto i to u optimističkom scenariju, tvrdi Institut Montaigne.

Da se Le Pen igra s vatrom upozorio je i guverner Centralne banke Francois Villeroy de Galhau. Prema njegovim procjenama, napuštanje eura dovelo bi do poskupljenja otplate francuskog duga za 30 milijardi eura godišnje. (Ekonomski)