Najbolji rezultati Erste grupe u istoriji: Dobit 1,26 milijardi

Erste grupa je u prošloj godini zabilježila neto dobit od 1,26 milijardi eura i tako postigla najbolje rezultate u istoriji

Rekordna dobit koja je za trećinu viša nego 2015. godine, ostvarena je prije svega zbog manjih troškova usljed značajnog poboljšanja kvaliteta kreditnog portfelja. Na nivou grupe udio loših kredita pao je ispod pet odsto, konkretno na 4,9 odsto.

“Erste” sada u svih sedam država u kojima posluje bilježi 6,7 milijardi eura težak portfelj loših kredita, a godinu dana ranije loši krediti vrijedili su 9,3 milijarde eura i imali su udio iznad 7 odsto.

Udio loših kredita najviše je smanjen u Rumuniji i Mađarskoj gdje su doslovno prepolovljeni. Rumunska filijala bilježi pad sa 20,2 odsto na 11,8 odsto, a filijala u Mađarskoj sa 18,7 na 9,7 odsto. Rumunski “Erste” tako bilježi najveći udio, a slijedi ga hrvatska filijala sa 11,2 odsto. U Hrvatskoj je udio godinu dana ranije iznosio 15,3 odsto, ali je Hrvatska uz Mađarsku izdvojena kao svijetli primjer država u kojima je najviše pao trošak rezervacija.

Operativni prihod “Erste”-a smanjen je blagih 1,2 odsto na 6,7 milijardi eura ponajviše zbog smanjenja neto prihoda od kamata za 1,6 odsto na 4,4 milijarde eura. Pad prihoda od kamata direktna je posljedica okružnja niskih kamatnih stopa.

Iako je “Erste” ukupno povećao depozite za 10 milijardi eura na 138 milijardi eura, Andreas Treichl je mišljenja kako će banka morati stvoriti investicione prilike za srednju klasu jer će niske kamatne stope potrajati još neko vrijeme. Osim štednje, poraslo je i kreditiranje banke za gotovo 4 odsto, pa ukupni kreditni portfelj sada vrijedi 130,7 milijardi eura.