ECB deveti put podigla kamatnu stopu

Banke

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom i saopštila da je otvorena za dalje povećanje, usljed zabrinutosti zbog visoke inflacije i recesije koja vuče političare na suprotne strane.

Banka je sada podigla troškove zajmova, a njeni zvaničnici su od jula prošle godine povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo povećanja u istoriji ECB.

Kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,75 odsto, što je najviše od 2000. godine, prije nego što su evropske novčanice i novčići počeli da cirkulišu u Evropi. Glavna stopa refinansiranja određena je na 4,25 odsto, prenose Nezavisne novine.

Predsjednik ECB Kristin Lagard izjavila je novinarima da je “ono što dolazi i dalje u ravnoteži”, iako je banka, koja je bila kritikovana zbog sporog odgovora na prošlogodišnji početni skok inflacije, odlučna da smiri situaciju.

“Nismo u domenu usmjeravanja unaprijed, ali smo veoma čvrsto ukorijenjeni u našoj riješenosti da slomimo inflaciju. Postoji mogućnost povećanja, ali i pauze. To je možda odlučujuće”, rekla je Lagardova.