Euro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u eurozoni

Zvaničnici američke centralne banke su tokom posljednjih nekoliko dana nagovijestili skoro povećanje kamatnih stopa, usljed čega je dolar ojačao u odnosu na glavne svjetske valute

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest glavnih valuta u svijetu juče je porasto dodatnih 0,45%, na 102,19 poena, najviši nivo od polovine januara.

U odnosu na evropsku valutu, američka je u četvrtak ojačala 0,42%, na 1,0507 dolara za euro.

Euro je oslabio i prema britanskoj funti, 0,13 odsto, na 0,8567 funti, dok je prema japanskom jenu, naprotiv, kurs eura porastao 0,29%, na 120,3460 jena.

Tržišta su ignorisala podatak da je inflacija u eurozoni porasla 2% u januaru, prvi put od početka 2013. godine. Bazna inflacija, iz koje su izuzete kolebljive cijene hrane i goriva, ostala je kako se i očekivalo, na niskom nivou od 0,9 odsto.

Analitičari ocjenjuju da će uprkos najnovijim podacima Eurostata, Evropska centralna banka zadržati postojeću monetarnu politiku, obzirom da će u narednim mjesecima iz korpe potrošačkih cijena biti isključeni efekti povećanja cijena energenata, pa se očekuje da će stopa inflacije u narednih nekoliko mjeseci biti niža.