EBRD: Kredit od 15 miliona eura za Elektrokrajinu

BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit u iznosu od 15 miliona eura preduzeću za distribuciju električne energije ZP Elektrokrajina Banja Luka u Republici Srpskoj za modernizaciju elektromreže

Sredstva će biti podijeljena u dvije paralelne tranše, pri čemu će EBRD obezbijediti do 7,5 miliona eura, a Specijalni fond za zelenu energiju (GESF) preostali jednak iznos, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Riječ je o povoljnom kreditnom aranžmanu uz tri godine grejs-perioda, te kamatnom stopom za pola sredstava od 4,2 i drugu polovinu u iznosu od 0,5 odsto.

– Kreditom ne ugrožavamo poslovanje preduzeća, već ćemo sprovođenjem ovih sredstava postići još bolji poslovni rezultat. Dio sredstava uložićemo u sanaciju mreže, izmještanje mjernog mjesta i daljinsko očitanje – istakla je direktor preduzeća Elektrokrajina Banjaluka Seka Kuzmanović.

Direktor Elektroprivrede Srpske Željko Kovačević dodao je da Elektrokrajina ne zaostaje za evropskim distributivnim preduzećima i da će ova kreditna sredstva dodatno unaprijediti poslovanje.

Direktor Kancelarije EBRD za BiH Јan Braun istakao je kako je riječ o prvom nesuverenom komercijalom kreditiranju energetskog sektora Srpske.