Mercator ponovo u BiH: Slovenački dobavljači nisu oduševljeni

Najava povratka Mercatora u Bosnu i Hercegovinu nosi sa sobom rizike, prije svega zbog preuzimanja ogromnog Konzumovog duga bh. dobavljačima, čime u Sloveniji nisu oduševljeni

Slovenački dnevnikt Delo piše da nedavnu najavu Tomislava Čizmića, prvog čovjeka Mercatora, o preuzimanju svih 260 trgovina Konzuma u Bosni i Hercegovini, slovenački dobavljači Mercatora nisu primili s oduševljenjem. Možda će dobavljači dobiti neku policu više, ali se ignorišu neke teške činjenice. Tržište BiH je među najsiromašnijima u Evropi i vraćanjem na to tržište Mercator će na pleća preuzeti sve obaveze Konzuma u Bosni i Hercegovini prema bh. dobavljačima.

Teret težak 110 miliona eura bi se, prema uvjeravanjima iz uprave kompanije, gotovo poravnao s pretpostavljenom vrijednosti preuzetih zgrada, opreme i inventara, što je oko 90 miliona.

Delo upozorava i da Mercatorovi planovi da počne ponovo upravljati trgovinama u BiH ostavljaju mnogo pitanja. Namjera Mercatora da preuzme velike Konzumove dugove prema dobavljačima je jedno od ključnih, navodi ovaj list, te dodaje da planirana operacija, ipak, ne bi trebala predstavljati veliki uticaj na njegovu likvidnost i slijedom toga iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca.

Ponovno stupanje na bh. tržište, takođe, pokazuje prve naznake da bi moglo uslijediti udruženo finansijsko restrukturiranje Mercatora i Agrokora. Mercatorovo „novo“ upravljanje vlastitim trgovinama, kako sve govori, jedina je opcija da razvijena maloprodajna mreža u kratkom roku ne kolabira.