Hong Kong: Grad gdje je kvadrat zemljišta milion dolara

Bivša britanska enklava u Kini i dalje je na samom vrhu po cijenama nekretnina, a ovih dana zaključena je transakcija u kojoj se kvadratni metar zemljišta prodavao za više od milion dolara

U dugogodišnjem neslavnom rivalstvu Monaka i Hong Konga oko toga koja se od te dvije lokacije može pohvaliti najskupljim nekretninama bivša britanska enklava u Kini ovih dana opet je stekla prednost. Višespratna javna garaža u Hong Kongu prodata je za cijenu od čak tri milijarde američkih dolara.

Riječ je o najvećoj dogovorenoj jednokratnoj transakciji u istoriji Hong Konga, a rekord je postignut i ako se uzme u obzir cijena po kvadratnom metru. Garaža se nalazi u hongkonškoj četvrti Central na zemljištu površine 2880 kvadratnih metara, što znači da kvadratni metar zemljišta vrijedi više od milion dolara. Ako se uzme u obzir potencijalna bruto izgrađena površina zgrade, cijena po kvadratnom metru trebala bi se kretati oko 64.000 dolara, odnosno 57.000 eura.

Javna garaža od 2880 kvadratnih metara prodata je za tri milijarde dolara

Garažu je među devet građevinskih kompanija koje su učestvovale na aukciji kupilo preduzeće Henderson Lend, koja se nalazi u rukama drugog po bogatstvu hongkonškog tajkuna. Li Šau Ki, čije se bogatstvo procjenjuje na 21 milijardu dolara, sa svojih 89 godina tek je pola godine stariji od svog rivala i najbogatijeg čovjeka Hong Konga, Li Ka Šinga, čije je preduzeće Čeng Kong takođe učestvovala na aukciji za atraktivno zemljište.

Henderson Lendu, koji ima urede u četrnaest velikih kineskih gradova, ovo će zapravo biti prvi put da dobija šansu izgraditi atraktivni neboder u Hong Kongu. Kako je garaža, na čijem mjestu bi se za četiri do pet godina trebao pojaviti poslovni neboder, smještena među zgradama čiji je vlasnik rival Li Ka Šing, pobjeda na aukciji ima dodatnu dimenziju za Henderson Lend.

Lokalna vlast Hong Konga propisuje male poreze, a finansira se prodajom nekretnina

Ovo je prvi put u posljednje dvije decenije, još otkad je Velika Britanija 1997. godine vratila Hong Kong na upravljanje Kini, da je na prodaju ponuđeno ovako atraktivno zemljište. Ponuda lokacija za novogradnju u Hong Kongu vrlo je oskudna, a veliki dio ih je pod kontrolom lokalnih vlasti, zbog čega se ne očekuje da bi se slična parcela u idućih nekoliko godina mogla naći u ponudi.

Grad je, inače, u svijetu poznat kao jedno od globalnih financijskih središta, a velik dio privlačnosti proizlazi mu iz vrlo povoljne poreske politike. Kako se, umjesto prihodima od poreza, hongkonška vlast financira prodajom nekretnina, jasno je zašto visoke cijene idu vlastima u prilog.