Povećana proizvodnja cinka ugrožava srebro

Cijena srebra za isporuku u martu juče je na međunarodnim tržištima dostigla najviši nivo od novembra prošle godine

Na kraju dana u četvrtak, unca srebra je koštala 18,09 dolara, što je 13% veća cijena u odnosu na početak godine i 32% nego prije godinu dana. Ovaj plemeniti metal na putu je da nadoknadi gubitke nastale od predsjednički izbora u SAD, kada je kao i svi plemeniti metali zabilježio pad.

Međutim po mišljenju analitičara “Capital Economics” pobjednički niz srebra je vjerovatno pri kraju. Glavni razlog za to je povećano iskopavanje rude cinka u svijetu uz koju se najčešće nalazi i ruda srebra.

Samo 30% “bijelog” plemenitog metala dolazi iz rudnika srebra, dok se više od trećine proizvodi u rudnicima cinka i olova, a oko 20% u rudnicima bakra. BHP Billiton, Glencore i Nyrstar su već smanjili proizvodnju u svojim rudnicima srebra, prvi put u deset godina. Po procjenama, proizvodnja srebra iz osnovnih rudnika je u 2016. smanjena za oko 2 odsto i nastaviće se smanjivati i u ovoj godini.

S druge strane, proizvodnja i cijena cinka ubrzano rastu podstaknute pozitivnim ekonomskim podacima iz SAD i Kine. Nakon što je pala na višegodišnji minimum, proizvodnja cinka je od 2013. porasla za više od milion tona, a nekoliki rudarskih kompanija je najavilo ponovno otvaranje svojih rudnika.

Po prognozama analitičara londonskog “Capital Economics” cijena srebra bi do kraja godine mogla pasti na oko 14,50$, što je pad od skoro 20 odsto u odnosu na sadašnje cijene. Za kraj 2018. godine oni predviđaju cijenu od 17.50 dolara po unci, uz opasku, da će u narednih nekoliko godina cijenu srebra ipak određivati obim tražnje.

Na berzi metala u Londonu cink je u ponedjeljak dostigao 5-godišnji cenovni maksimum od 2.980 dolara za tonu, da bi se do četvrtka cijena spustila na 2.870$/t.