Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedjelju dana

Cijena zlata je blago porasla u petak, čime je prekinut devetodnevni i najduži negativni niz od jula 2015. godine

Unca zlata je posljednjeg trgovačkog dana protekle sedmice koštala 1,204.64 dolara, što predstavlja dnevni rast 0,28%, međutim na nedjeljnom nivou zlato je na gubitku oko 2 odsto. U odnosu na početak godine cijena zlata je u plusu oko 5 odsto.

Plemeniti metal je u petak dobio na cijeni uprkos izuzetno dobrim podacima sa američkog tržišta rada, koji su povećali izglede da Federalne rezerve povećaju kamatne stope na svom sastanku sljedećih dana. Kod visokih stopa inflacije novac gubi na vrijednosti, te investitori u takvoj situaciji kapital ulažu u plamenite metale kako bi se zaštitili, što povećava tražnju i cijenu.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je u SAD u februaru otvoreno 235.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je pala za 0,1%, na 4,7 odsto.

Zlato je inače vrlo osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Slično kretanje u prošloj su nedjelji zabilježili i drugi plemeniti metali. Srebro, za isporuku u maju, u petak je poskupjelo 0,7%, na 16,92 dolara po unci, ali je na nedjeljnom nivou u gubitku 4,6 odsto.

Cijena platine je u petak porasla 0,1%, na 938,20$, ali je za nedjelju dana u minusu 5,6 odsto, dok je unca paladijuma u odnosu na kraj prethodne sedmice jeftinija 2,9 odsto i u petak je koštala 745,15 dolara. (Agencije)