U 2017. godini će SAD, Njemačka, Vijetnam i Indija biti u fokusu investitora

Analitičari međunarodne brokerske kuće Tranio smatraju da će nekoliko nacionalnih tržišta nekretnina, uključujući SAD, Njemačku, Vijetnam i Indiju, biće u fokusu investitora u 2017. godini

Posmatrano po velikim centrima, rast tržišta se očekuje u Los Anđelesu, Barseloni, Madridu, Istanbulu, Budimpešti, Bangaloreu, Mumbaju, Bangkoku, Manili, Ho Ši Minu, Šangaju i Šenženu.

Tržište Sjedinjenih Država je spremno za uspjeh. Američki dolar i prinosi na obveznice rastu. Nekretnine bi mogle biti interesantne jer ovaj vid ulaganja slovi kao zaštita od inflacije.

Mnoga azijska tržišta su u narastanju, naročito u Indiji. Kao najbrže rastuća ekonomija u svijetu, Indija je privukla pažnju investitora iz nekoliko razloga. Potrošnja domaćinstava je porasla, relativno nizak dug domaćinstava, konsolidacija finansijskog tržišta i snižavanje kamatnih stopa.

Kad je u pitanju Evropa, analitičari brokerske kuće ne očekuju veće promjene. Cijene će po njihovom mišljenju duže vremena ostati stabilne, uz povećani rast interesovanja domaćih kupaca.

Geopolitički događaji su u 2016. godini uticala na praksu kupovine nekretnina u svrhu iznajmljivanja u Velikoj Britaniji, međutim ovaj vid investiranja će se, zbog visokih prinosa, i do 32 odsto, dalje razvijati u Evropi i Sjedinjenim Državama.

U SAD se takva tržišta mogu naći širom Jugoistoka i Srednjeg zapada,  na primjer, u Atlanti, Tampi, Čikagu, Pitsburgu.

Zbog rasta inflacije, poslovni prostori sa kratkoročnim ugovorima mogu donjeti najveću korist, jer vlasnicima daje mogućnost da relativno često pregovaraju o cijeni.

Takođe, na tržišima poput Španije i Njemačke, gdje je velika potražnja za stambenim nekretninama, ulaganje u kuće i stanove može donijeti prinos i do 15 odsto.