Nafta će opet „potopiti“ svijet

Globalna proizvodnja nafte će naredne godine porasti po većoj stopi od svjetske tražnje, prije svega jer proizvođači u SAD povećavaju pumpanje

To može ugroziti napore izvoznika da podignu cijene, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA). U 2018. godini, očekujemo da će proizvodnja u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) porasti po nešto većoj stopi od očekivanog rasta globalne tražnje, ocijenjeno je u najnovijem mjesečnom izvještaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Prema procjenama IEA, proizvodnja nafte u SAD će naredne godine skočiti, što bi, kako ocjenjuje, moglo zadati glavobolju izvoznicima tog energenta.

S druge strane, OPEK predviđa da će u nečlanicama kartela proizvodnja porasti za 1,5 miliona barela dnevno na 59,7 miliona barela dnevno u 2018. godini, dok će proizvodnja u SAD dostići više od 14,1 milion barela dnevno.

Naftni kartel, međutim, nije dao procjenu za sopstvenu proizvodnju, ali je izračunao da je ona povećana na 32,08 miliona barela dnevno u maju, zbog čega je ukupna globalna ponuda dostigla 96,69 miliona barela nafte dnevno prošlog mjeseca.

U izvještaju IEA se procjenjuje da će ukupna globalna tražnja do godine ubrzati za 1,4 miliona barela dnevno na 99,3 miliona barela dnevno.

Članice OPEK-a su se se krajem prošle godine dogovorile da na šest mjeseci, počev od januara 2017. godine, smanje proizvodnju, u nastojanju da suzbiju prekomjernu ponudu i podignu cijene tog energenta. Takva mjera je pomogla stabilizovanju cijena početkom godine, zbog čega se sjevernomorska nafta tipa „brent“ oporavila iznad 50 dolara za barel.

Na sastanku krajem maja, članice i nečlanice OPEK-a su odlučile da produže dogovor o rezanju proizvodnje za dodatnih devet mjeseci.

Čini se, međutim, da dinamičan rast proizvodnje u SAD počinje da usporava proces uravnoteženja tržišta, zbog čega je „brent“ pao ispod 50 dolara za barel od majskog sastanka OPEK-a.