Belgija prestigla Njemačku po izvozu piva

Tržište

Belgija je najveći izvoznik piva u Evropi prema rang listi Evropske federacije pivara, prenio je portal Fokus na Belgiju (Focus on Beligum) i dodao da Belgija prvi put vodi na spisku, dok je do sada Njemačka bila poznata kao najveći evropski izvoznik tog pića

Belgija je 2017. godine imala izvoz od 15,8 miliona hektolitara piva, ispred Njemačke, koja je na drugom mjestu sa nešto manje – 15,75 miliona hektolitara piva. Belgija je tako prvi put premašila Njemačku. Na trećem mjestu je Holandija sa izvozom od 14,14 miliona hektolitara piva.

Iako je Belgija najveći izvoznik, ta zemlja nije najveći proizvođač piva. Belgija proizvodi oko 20 miliona hektolitara piva godišnje, od kojih je 70 odsto za izvoz. Njemačka najviše proizvodi pivo sa oko 93 miliona hektolitara godišnje.

Belgija je inače poznata po širokom spektru ukusa piva, od ekstremno kiselog do gorkog, koje se proizvodi u gotovo svakom gradu i selu u toj zapadnoevropskoj državi od oko 11 miliona ljudi.

Belgija najviše izvozi pivo u druge evropske zemlje, a Francuska je zemlja koja najviše kupuje to pivo, dodao je portal i podsjetio da je belgijsko pivo od 2016. godine na spisku UNESKO.

Istorija belgijskog penušavog napitka, koje se veliča na slikama Pitera Brojgela i u mnogim pjesmama, proteže se vijekovima unazad do srednjovjekovnih monaha.