Opada prodaja alkoholnih pića širom svijeta

Prodaja piva u Kini pala je 4.2 posto, u Brazilu 5.3 posto, a u Rusiji 7.8 posto

Ljudi piju sve manje alkoholnih pića, pokazuje najnoviji izvještaj industrije pića o globalnoj konzumaciji. Prodaja piva nastavila je da pada prošle godine, dok se trend pijenja soka od jabukovače zaustavio, piše u nedjelju BBC.

Svjetsko tržište alkoholnih pića palo je 2016. za 1.3 posto, najviše zahvaljujući padu prodaje piva za 1.8 posto, pokazuje Izvještaj o prodaji vina i alkohola (IWRS).

Uzlazni trend prodaje soka od jabukovače promijenio se i nakon nekoliko godina rasta pao je 1.5 posto. Ukupni pad prodaje alkohola u svijetu daleko je veći od prosječnog pada od 0.3 posto u posljednjih pet godina.

IWSR-ov izvještaj za 2016. pokazuje da je prodaja vina ostala manje više ista, uz neznatan pad od 0.1 posto, dok je prodaja težih alkoholnih pića porasla 0.3 posto.

Britanski proizvođači džina mogu biti zadovoljni jer se nastavlja trend oživljavanja tog pića s rastom od 3.7 posto u cijelom svijetu.

Iako je globalni GDP u 2016. rastao 3.5 posto, a ekonomski rast obično prati povećana konzumacija alkohola, nekoliko velikih svjetskih ekonomija Kina, Rusija i Brazil suočeno je s usporavanjem rasta ili recesijom. (Agencije)