Azijske berze pale, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, dok je dolar malo oslabio

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, a za toliko su porasle i cijene akcija u Južnoj Koreji. Berzanski indeksi u Šangaju, Hong Kongu i Australiji pali su između 0,1 i 1,0 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 odsto.

Iako su juče cijene akcija na Wall Streetu porasle oko 0,9 odsto, prekinuvši trodnevni negativni niz, na azijskim berzama ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, najviše zbog geopolitičkih napetosti.

Zvaničnici SAD-a pozvali su Sjevernu Koreju da prestane sa testiranjem svojih nuklearnih i raketnih programa, ali ulagači se plaše da će ta izolovana poluostrvska zemlja nastaviti s testiranjima i provokacijama. Zbog toga se pažljivo prati turneja američkog potpredsjednika Mike Pencea po zemljama Dalekog istoka.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Nakon što je juče pala 1 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila daljih 0,1 odsto, na 52,60 dolara. I na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 55,30 dolara.

A na valutnim tržištima dolar osjetno oscilira. Juče je prvo oslabio, ali brzo se oporavio nakon što je američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao da smatra da je snažan dolar dugoročno pozitivan, ali se složio s nedavnom izjavom predsjednika Donalda Trumpa da bi kratkoročno jaka valuta mogla naštetiti američkom izvozu. Jačanje dolara loše utiče na prihode američkih multinacionalnih kompanija na inostranim tržištima, a dolar već duže vrijeme jača jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke zbog ubrzanja rasta ekonomija i inflacije.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilno kreće oko 100,27 bodova, dok je krajem prošle nedjelje iznosio 100,59 bodova. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće na jučerašnjim nivoima od oko 108,95 jena. Američka je valuta jutros blago oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura ojačala 0,1odsto, na 1,0650 dolara, nakon što je juče porasla 0,25 odsto.