Swatch pravi svoj OS za satove

Uskoro će se na tržištu pojaviti još jedan operativni sistem za satove

U intervjuu za Bloomberg Technology, CEO Swatch-a Nik Hayek rekao je da kompanija pravi alternativu za iOS i Android operativne sisteme za pametne satove. Swatch brend Tissot, kojeg planiraju predstaviti krajem sljedeće godine, biće prvi pametni sat koji će koristiti, švajcarski operativni sistem.

Hayek je rekao da će novi sat moći da se poveže sa malim predmetima i nosivim uređajima. Što je još važnije, zahtjevaće puno manje energije omogućavajući tako satu da radi duže između dva punjenja te će štiti podatake bolje od postojećih pametnih satova.

Swatch je rekao da je za upotrebu u satovima i predmetima u domaćinstvu, razvio i najmanji Bluetooth čip na svijetu. Kompanija pokušava da riješi najveći problem za nosive uređaje: kratko trajanje baterije. Novi operativni sistem se trenutno razvija sa Švajcarskom Centru za elektroniku i informatiku.

Osim u svoje pametne satove, Swatch je spreman da opremi i druge proizvode operativnim sistemom. On je dodao da je ta kompanija primila oko 100 zahtjeva za dodatne informacije, od kojih pola njih dolazi iz manjih kompanija u Silikonskoj dolini koje ne žele da zavise od Android-a i iOS-a.