Cijena cinka porasla 6,7 odsto prošle nedjelje

Cink je, sa rastom cijene od 6,7%, prošle nedjelje bio roba sa najboljim performansima na tržištima, nadmašivši čak i bakar koji je za proteklih pet trgovačkih dana poskupio 3,4 odsto

Na berzi metala u Londonu cinkom se u petak trgovalo po ceni 2.882 dolara po toni. Tona bakra u petak je koštala 5.908 $/t.

Cijena cinka je porasla 12% od početka godine, podstaknuta rastom potrošnje u Kini kao i manjom snabdevenošću tržišta usljed zatvaranja mnogih rudnika.

Zbog toga je kanadska investiciona banka RBC Capital povećala prognoze za ovaj metal. Oni predviđaju da bi cink do kraja godine mogao dostići cijenu od 2.976 dolara po toni. RBC je generalno povećala prognoze za industrijske metale, navodeći da bi se rast cijena sirovina mogao nastaviti i u drugom kvartalu, usljed boljih ekonomskih indikatora i povećane sezonske tražnje.

Takođe, korporacija Glencore je na predstavljanju svojih godišnjih finansijskih rezultata napomenula da je cijena cinka u prošloj godini skočila 60%, te da očekuju da se trend rasta nastavi i u 2017. godini.

Strožiji tržišni uslovi, posebno za koncentrat cinka i manja ponuda, u kombinaciji sa povećanom potražnjom usled rasta globalne industrije, doveli su do skoka cijene ovog metala u prošloj godini.