PayPal omogućio uslugu kupovine, prodaje i zadržavanja kriptovaluta

Tržište

Američka kompanija za digitalna plaćanja PayPal Holdings saopštila je kako će od ove nedjelje korisnicima u Velikoj Britaniji omogućiti da kupovinu , prodaju i zadržavaju bitcoinove i druge kriptovalute.

Uvođenje te mogućnosti, koje označava prvo međunarodno širenje PayPalovih kripto usluga izvan SAD-a, moglo bi da podstakne dalje prošireno usvajanje novog razreda imovine.

S više od 403 miliona aktivnih računa na globalnom nivou, kompanija sa sjedištem u San Joseu u Kaliforniji jedna je od najvećih vodećih finansijskih kompanija koja potrošačima nudi pristup kriptovalutama.

PayPal je početkom ove godine predstavio mogućnost kupovine i prodaje kriptovaluta u SAD-u.

Kompanija se nadala da će njen ulazak u novi razred imovine podstaći globalnu upotrebu virtualnog novca te kako će pripremiti svoju mrežu za nove digitalne valute koje bi mogle razvijati korporacije i centralne banke.

“Predani smo nastavku bliske saradnje s regulatorima u Velikoj Britaniji i širom svijeta, te ćemo nastavit da nudimo  svoju podršku i značajno doprinijeti oblikovanju uloge koju će digitalne valute odigrati u budućnosti digitalnih finansija i trgovine“, rekao je potpredsjednik i generalni direktor odjela za blockchain, kripto i digitalne valute u PayPalu Jose Fernandez da Ponte.

U Velikoj Britaniji će PayPalova usluga konkurisati uslugama etabliranih berzi kriptovaluta poput Coinbase Globala, kao i novih inovativnih finansijskih tehnoloških kompanija poput Revoluta.

Kupci će moći da kupuju bitcoin, eter, litecoin i bitcoin gotovinu korištenjem svojih PayPal novčanika na mreži ili u mobilnoj aplikaciji.

Taj potez dolazi nakon što su vodeće finansijske kompanije počele da nude svojim klijentima, i potrošačima i institucijama, pristup digitalnoj imovini usred rastućih cijena kriptovaluta.

Izvor: SEEbiz/Hina