Nafta se već vinula iznad 52 USD

Tržište

Cijene nafte su se povećale na najviši nivo u devet mjeseci nakon sporazuma članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK)

Cijene naftnih fjučersa su porasle na Njujorškoj berzi za 1,6 odsto, trgujući se prvi put od 27. oktobra na nivou iznad 50 dolara za barel, a cijena ovog tipa nafte juče skočila za 9,3 posto, što je najveći rast od februara ove godine.

Članice OPEK-a su se juče usaglasile da smanje nivo zajedničke proizvodnje na 32,5 miliona barela dnevno.

Američka investiciona banka „Goldman Saks Grupa“ i banka „Morgan Stenli“ procjenjuju da bi cijene „crnog zlata“ uskoro mogle da porastu i na 60 dolara po barelu.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u januaru skočila je danas za 80 centi, na 50,24 dolara za barel, na robnoj berzi u Njujorku, dok je na berzi u Seulu u popodnevnom trgovanju WTI nafta ugovarana po cijeni od 49,85 dolara. U novembru su cijene WTI nafte, koja predstavlja američku referencu na tržištu „crnog zlata“, povećane za 5,5 odsto.

Sjevernomorska sirova nafta „brent“ za isporuke u februaru ojačala je za 89 centi (1,7 posto) na 52,73 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cijene „brenta“ su se posljednjeg dana trgovanja za januarske isporuke, koje je okončano juče, popele za 4,09 dolara (8,8 odsto) na 50,47 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, koja je podigla proizvodnju nafte na rekordan nivo ove godine, smanjiće pumpanje za 486.000 barela dnevno na 10,058 miliona barela dnevno, prema sporazumu OPEK-a. Irak, drugi po veličini proizvodač u kartelu, pristao je da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno sa oktobarskog nivoa. Ova zemlja je ranije tražila izuzeće od sporazuma, pozivajući se na to da vodi rat protiv islamske države.

Sporazum OPEK-a stupa na snagu početkom 2017. godine i trajaće šest mjeseci.