Lejdi Di dobija spomenik na inicijativu sinova

Statua princeze Dajane, povodom dvije decenije od tragične smrti, biće postavljena u javnom dijelu parka Kensington palate u Londonu

Na inicijativu prinčeva Vilijama i Harija, ove godine u dijelu parka Kensington palate dostupnom javnosti u Londonu biće postavljen spomenik njihovoj majci – princezi Dajani.

Još nije poznato kom vajaru će biti povjerena izrada statue za koju su sinovi rekli da bi trebalo da materijalizuje sjećanje na princezu britanskog dvora, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

U saopštenju vojvode od Kembridža i princa Harija pojašnjen je motiv da se u njihovom nekadašnjem domu, dvije decenije od tragične smrti majke, postavi obilježje koje će „biti mjesto za sve koji posjete Kensington palatu – da zastanu, razmisle o njenom životu koji je obilježio humanitarni rad, kao i o njenom naslijeđu”.

– Naša majka je dotakla živote mnogih ne samo u Velikoj Britaniji već širom svijeta i pravo je vrijeme da se prepozna taj pozitivan uticaj – dodali su prinčevi u saopštenju.

kensington palace

Početkom ove godine na istoj adresi, u Kensington palati, gdje je „narodna princeza” živjela sa suprugom princom Čarlsom i dvojicom sinova do razvoda 1996. godine, otvorena je i tematska izložba „Dajana – njena modna priča”. Koliko je interesovanje za lejdi Di, koja je nastradala u 36. godini, ali i osjećaj poštovanja čak i poslije dvije decenije od njene smrti, potvrđuju svakodnevni redovi posjetilaca koji čekaju da pogledaju izložene haljine.

Među eksponatima je više desetina modela. Od onih koje je Dajana nosila na medenom mjesecu, neposredno po vjenčanju sa princem Čarlsom – poput jakne i suknje od smeđe-sivog pepito tvida, do haljina posebno dizajniranih za nju, u kojima je pozirala svjetskim priznatim fotografima poput Mari Testina.

Izložene su i skice i izjave dizajnera koji su svjedočili da je princeza bila veoma zainteresovana za njihov rad. Kako je rekao dizajner Viktor Edelštajn u video-spotu koji se emituje na izložbi, Dajana je uvijek znala šta želi: „Voljela je jednostavne stvari, da joj bude udobno, ali je voljela i da ponese elegantne, dugačke haljine baš kakve dolikuju princezama”.

Izložba će trajati sve do kraja 2018. Organizatori očekuju veliku gužvu, naročito tokom ljetnjih mjeseci.

Za sada nije poznat datum otkrivanja spomenika. Inače, u Londonu već postoje tri mjesta – svojevrsni memorijali na princezu. U Hajd parku 2000. otvoreno je dječje igralište sa njenim imenom, a četiri godina kasnije i memorijalna fontana.

U robnoj kući Herods, dok je bila u vlasništvu Mohameda el Fajeda, oca nastradalog Dodija el Fajeda, sa kojim je lejdi Di bila u vezi, 2005. postavljena je bronzana skulptura visine tri metra, koja prikazuju par.