Theresa May pokreće Brexit 29. marta

Britanska premijerka Theresa May će aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od Evropske unije 29. marta

Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je kancelariju predsjednika Evropskog vijeća Donalda Turska o tome, rekao je potparol britanske premijerke.

– Prošlog juna, narod Ujedinjenog Kraljevstva donio je istorijsku odluku da napusti EU. Iduće srijede, vlada će postupiti po toj odluci i formalno započeti proces razdruživanja aktiviranjem članka 50 – rekao je ministar za Brexit David Davis.

Time će početi dvogodišnji pregovori kojima dvije strane trebaju dogovoriti uslove razlaza te posebni sporazum o njihovim budućim odnosima, posebno trgovinskim.

– Nalazimo se na pragu najvažnijih pregovora za ovu zemlju u cijeloj generaciji. Vlada je jasna u pogledu svojih ciljeva: dogovor koji će zadovoljiti svaku naciju i regiju Ujedinjenog Kraljevstva i cijelu Evropu – novo, pozitivno partnerstvo između Ujedinjenog Kraljevstva i naših prijatelja i saveznika u Evropskoj uniji – rekao je Davis.

Evropska komisija poručila je na to da je spremna započeti pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Pregovori će početi kada države članice potvrde Komisijin pregovarački mandat. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je da će nacrt smjernica za pregovore o Brexitu državama članicama poslati u roku od 48 sati nakon što Britanija formalno obavijesti EU da želi istupiti iz Unije.